Adresa: mun. Chișinău, str. Columna 130

Istoria / International / Police / Association

Istoria

IPA INTERNAȚIONAL

IPA, cea mai mare organizație de prietenie a polițiștilor din întreaga lume, a fost înființată la 1 ianuarie 1950. În cele peste cinci decenii de existență, motto-ul său, "Servo per amikeco" ("Serviciu prin prietenie" în limba esperanto), a atras mai mulți membri decât se putea imagina.

Asociația Internațională a Polițiștilor a luat naștere din inițiativa unui ofițer de poliție din Lincolnshire, Anglia, pe nume Arthur Troop, care dorea să creeze un canal pentru prietenie și cooperare între polițiști din întreaga lume.

Născut la 15 decembrie 1914, Arthur Troop s-a alăturat poliției din Lincolnshire în iunie 1936 și s-a specializat în probleme de trafic rutier. După cel de-al doilea Război Mondial, el a avut viziunea de a înființa o organizație mondială a polițiștilor, bazată pe încrederea în oameni și pe virtuțile prieteniei adevărate.

Image

Arthur Troop

În perioada 1948 - 1949, Troop a contactat numeroși prieteni din poliția locală și din străinătate. Ideea sa a fost bine primită în câteva țări europene (Marea Britanie, Danemarca, Norvegia, Suedia) și în câteva state africane, care au susținut crearea unei organizații mondiale a polițiștilor, cu secții naționale și cu emiterea de legitimații pentru membri, precum și cu o siglă specifică, cotizații individuale și o revistă proprie.

La 1 ianuarie 1950, Asociația a fost fondată, iar Arthur Troop a lucrat fără încetare pentru a încuraja înființarea altor secții naționale. În 1953, Olanda a fost prima țară, după Marea Britanie, care și-a înființat o astfel de secție, urmată de Belgia și Franța în același an, iar Germania și Elveția au organizat secții naționale în următorii doi ani.

Primul Congres Internațional a avut loc la Paris în 1955, iar Arthur Troop a devenit primul Secretar General Internațional al Asociației, funcție pe care a deținut-o până la retragerea sa în 1966.

În recunoașterea meritoriei sale contribuții la crearea IPA, Arthur Troop a fost decorat cu Medalia Imperiului Britanic în 1965. Ulterior, a primit numeroase distincții în străinătate, inclusiv titlul de "Doctor Honoris Causa" în Canada, "Crucea de Onoare" a Președintelui Republicii Austria și, după dezvelirea statuii sale pe câmpia ungară în 1998, a fost onorat cu "Sabia de Aur a Ungariei".

IPA - SECȚIA REPUBLICA MOLDOVA

Primele informaţii despre existenţa Asociației Internaționale a Polițiștilor (Internațional Police Association – IPA) – Secția Republica Moldova au parvenit încă din anii 1997 - 1998 prin intermediul polițiștilor din România.

1997

Invitaţie reprezentanților poliției din Republica Moldova

În cursul anului 1997, Dumitru Derscanu, pe atunci vicepreședinte al Secției Române a IPA, în timpul unei vizite oficiale în țara noastră, a extins o invitație cordială reprezentanților poliției din Republica Moldova de a se alătura acestei organizații internaționale.

1997

1998

Сrearea secției „Asociația API – Republica Moldova”

În anul 1998, un colectiv de polițiști ai Poliției Rutiere a inițiat formarea Asociației IPA - Secția Republica Moldova. Această nouă secție și-a propus să întărească și să dezvolte legăturile de prietenie între membrii IPA, atât la nivel național, cât și internațional. Conducerea asociației a fost preluată de domnul Ion Izvoreanu ca președinte și domnul Ion Brîncă în funcția de trezorier.

Cu toate acestea, în perioada următoare, datorită neîndeplinirii anumitor cerințe operaționale necesare pentru Asociație, entitatea nou înființată nu a reușit să se dezvolte conform așteptărilor și, prin urmare, nu a obținut recunoașterea la nivelul forumurilor internaționale.

2006

Reluarea acțiunilor de creare a Asociaţiei Obşteşti IPA

Între anii 2006 și 2009, condițiile favorabile din Republica Moldova au permis reluarea inițiativelor de înființare a Asociației Obștești IPA - Secția Republica Moldova și aderarea la International Police Association. Acest demers a fost activ susținut de membrii IPA - Secția Română.

În urma unei Adunări Generale organizate de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, împreună cu membrii IPA - Secția Română, s-a constituit Comitetul de Înființare a Secției Republica Moldova a Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA). Comitetul a fost condus de președintele Igor Bodorin și de trezorierul național Ion Brîncă.

2006

19 aprilie 2008

Prima Adunare Generală a membrilor IPA

În data de 19 aprilie 2008, la Chișinău a avut loc prima Adunare Generală a membrilor IPA. În cadrul acestui eveniment, participanții au hotărât înființarea oficială a Secției Republica Moldova a Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA). Totodată, s-a procedat la alegerea Comitetului Executiv Național, format din 11 membri.

28 septembrie 2009

Înregistrare de către Ministerul Justiției

La data de 28 septembrie 2009, Statutul IPA a fost oficial înregistrat de Ministerul Justiției, conferind astfel Asociației statutul de persoană juridică. IPA - Secția Republica Moldova dispune acum de propriile simboluri și resurse administrative, inclusiv o ștampilă, emblemă, un bilanț financiar independent, un cont bancar, cod fiscal, un drapel, imn și altele.

28 septembrie 2009

În prezent IPA - Secţia Republica Moldova este o organizaţie viabilă constituită din 26 birouri locale și peste:

0
membrii cu drepturi depline
Image
logo_ipa_1000x1000.png

Contacte

Tel: +373 67300906
mun.Chișinău, str. Columna 130
COMUNITATEA NOASTRA