Asociația Internațională a Polițiștilor (IPA) - Secția Republica Moldova | „Servicii prin prietenie”

Sună la: 067300906

Istoria

Primele informaţii despre existenţa Asociației Internaționale a Polițiștilor (Internațional Police Association – IPA) – Secția Republica Moldova au parvenit încă din anii 1997 - 1998 prin intermediul polițiștilor din România.

În 1997 fostul vicepreşedinte  IPA – Secţia Română, Dumitru Derscanu, fiind într-o vizită de serviciu în ţara noastră, a lansat o invitaţie prietenească reprezentanților poliției din Republica Moldova pentru a adera la această organizație internațională.

Astfel, în anul 1998,  de către un grup de polițiști din cadrul Poliției Rutiere, a fost creată Asociația IPA – Secția Republica Moldova, care şi-a pus drept scop dezvoltarea şi consolidarea relațiilor de prietenie între membrii IPA, atât pe plan național, cât și internațional. Ulterior, președinte al Asociației devine dl Ion Izvoreanu, iar trezorier, dl Ion Brîncă.

În perioada ce a urmat, datorită faptului că n-au fost respectate cerinţele de funcţionare ale Asociației, formaţiunea nou creată nu s-a dezvoltat și, respectiv, nu a fost recunoscută de forumul internaţional.

Prin urmare, în anii 2006 - 2009, în Republica Moldova s-au creat condiţii favorabile de a reîncepe acţiunile de creare a Asociaţiei Obşteşti IPA – Secţia Republica Moldova şi aderare la International Police Assoiciation, care a fost susținută de membrii IPA – Secția Română.

Ulterior, în cadrul unei Adunări Generale convocate de către reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova, în comun cu reprezentanții IPA – Secția Română, a fost creat Comitetul de Înființare a Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA) – Secția Republica Moldova, în frunte cu președintele Igor Bodorin şi trezorierului naţional Ion Brîncă.

Astfel, pe 19 aprilie 2008, la Chișinău a fost organizată şi desfăşurată prima Adunare Generală a membrilor IPA, în cadrul căreia s-a decis crearea Asociației Internaționale a Polițiștilor (IPA) - Secţia Republica Moldova”. Concomitent, a fost ales Comitetul Executiv Național, în număr de 11 membri.

Astfel, pe 28 septembrie 2009, statutul IPA a fost înregistrat de către Ministerul Justiției, devenind o Asociație cu statut de persoană juridică. IPA – Secția Republica Moldova dispune de ştampilă, emblemă, bilanţ financiar propriu, cont bancar, cod fiscal, drapel, imn etc.

În prezent IPA - Secţia Republica Moldova este o organizaţie viabilă constituită din 20 birouri locale și peste 2000 membrii cu drepturi depline.