Raportul Trezorierului IPA - Secţia Republica Moldova (dl Ion Nicoară) cu privire la activitatea realizată în anul 2012

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 842.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_many_to_one::init() should be compatible with views_handler_filter::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_many_to_one.inc on line 104.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_term_node_tid::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/modules/taxonomy/views_handler_filter_term_node_tid.inc on line 303.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

 

Raportul Trezorierului IPA – Secţia Republica Moldova

(dl Nicoară Ion)

cu privire la activitatea realizată în anul 2012

 

Stimaţi colegi!

Vă raportez despre rezultatele de lucru a Trezoreriei pentru anul 2012, în activitatea căreia este şi un contabil angajat prin cumul din august 2012. În acest proces de asemenea sunt implicaţi trezorierii din teren şi eu – responsabil de întreaga activitate.

Activitatea de bază pe care am petrecut-o în această perioadă s-a bazat pe legislaţia Republicii Moldova, Statutul şi Regulamentul organizaţiei, deciziile Comitetului Executiv Naţional. Chiar dacă am fost ales în luna mai 2012 în calitate de trezorier, am obligaţia să raportez pentru întreg anul, totodată se ia în consideraţie perioada de tranziţie şi organizare a IPA – Secţia Republica Moldova.

Activitatea trezorierului este expusă în cifre şi în partea majoră determină activitatea financiară a Secţiei Naţionale la compartimentul venituri şi cheltuieli.

Pentru prima dată în anul 2012 s-a aprobat bugetul, care a fost executat întocmai, cu unele schimbări prevăzute de regulile în vigoare.

Deci, la Bugetul anului 2012, sunt următoarele cifre:

a)  Capitolul Venituri: suma totală – 179,8 mii lei

b)  Capitolul Cheltuieli: suma totală – 157 mii lei

astfel formându-se un sold pozitiv de 22,8 mii lei.

Cheltuielile pe fiecare articol în parte le puteţi urmări pe ecran, iar eu le voi raporta.

De asemenea, aş vrea să luaţi în consideraţie faptul că, prin Decizia CEN-ului, am fost nevoiţi să facem o rectificare la Bugetul pe anul 2012, utilizând sursele economisite de pe alte articole (în special salarii şi impozite) pentru procurarea portlegitimaţiilor. Această sumă a fost de 52 mii lei şi au destinaţia de a fi rambursaţi în contul IPA după repartizarea portlegitimaţiilor membrilor şi încasarea banilor în bugetul Secţiei Naţionale.

Suplimentar s-au mai cheltuit 20,7 mii lei, echivalenţi cu 1600 Franci elveţieni, pentru achitarea obligaţiunilor internaţionale (procurarea timbrelor) – bani care, din greşeală, nu au fost prevăzuţi în Bugetul anului 2012.

Toate cele menţionate sunt în limita atât a Bugetului, cât şi a regulilor interne şi făcute printr-o decizie specială a CEN-ului.

De asemenea a fost făcut un împrumut şi din alţi bani acumulaţi pentru portlegitimaţiile procurate. Amintesc din nou că banii pentru procurarea portlegitimaţiilor după distribuirea lor membrilor vor fi vărsaţi în Bugetul Secţiei. Dacă ar fi să sumăm suma împrumutată, ea este de 149,3 mii lei la care, din cauza depăşirii termenului de executare a lucrărilor, producătorul a făcut o scutire benevolă de 15300 lei.

Bugetul pentru anul 2012 a fost foarte sărac, în primul rând din cauza lipsei de surse. Pentru aceasta am fost nevoiţi să fim în căutarea altor surse pentru asigurarea funcţionalităţii şi graţie unor membri care ne-au venit în ajutor pentru achitarea cheltuielilor de birou, Internet, telefon, cheltuieli de transport etc. Acest lucru l-am luat în consideraţie la planificarea curentă şi viitoare.

În conformitate cu obligaţiile mele, am conlucrat cu trezorierii din birourile locale pentru colectarea cotizaţiilor curente şi a restanţelor precedente. Aceasta a fost una din observaţiile Comisie de Cenzori pentru perioada anilor trecuţi şi am întreprins măsuri pentru micşorarea sau lichidarea acestor restanţe. Trebuie de spus că procesul de colectare a restanţelor este anevoios, ocupă mult timp şi necesită implicarea tuturor factorilor de decizie, inclusiv a trezorierilor şi preşedinţilor birourilor. Succesul în acest domeniu, în mare măsură, depinde de insistenţă şi conlucrare.

Cu scopul de a uşura plata cotizaţiilor şi a restanţelor, trezorierul a selectat o bancă – Banca Socială, cu care s-a încheiat un contract ce dă posibilitatea de efectuare a plăţilor în filialele bancare locale din teren. Am selectat această bancă din condiţii favorabile pentru noi, şi în primul rând din cauza că are o reţea de bănci bine dezvoltată în teren. Aceasta este o oportunitate pentru noi toţi, un beneficiu şi o scutire de timp şi cheltuieli pentru achitarea acestor plăţi.

În pofida atitudinii mele pozitive faţă de fiecare membru IPA, spre regret vedem că nu fiecare este disciplinat şi nu achită la timp cotizaţiile cuvenite. Probabil a sosit timpul de a sancţiona unii membri pentru astfel de încălcări statutare, sau poate chiar şi excluderea din rândurile IPA.

Acum aş vrea să menţionez faptul că am luat în considerare cerinţele Regulamentului intern şi doleanţele expuse la congresul din 2012 de unii membri IPA de a asigura o parte din cotizaţiile colectate pentru cheltuielile din birourile locale. În acest context, necesită ca trezorierii din teren împreună cu mine să precizăm lista persoanelor înregistrare în biroul respectiv, suma colectată din cotizaţii pentru anul 2012, pentru ca pe viitor activul biroului să prezinte un proces-verbal unde trebuie cheltuiţi banii daţi. Aici există 2 condiţii obligatorii:

1)  Biroul nu trebuie să aibă restanţe pentru cotizaţii pentru perioada anului 2012;

2)  Contabilitatea primară la efectuarea cheltuielilor va fi asigurată.

Se va ţine cont de faptul la calcularea numărului de membri de toate persoanele care au fost prezentate la calitatea de membru şi înregistrate în acest birou, dacă nu s-au transferat oficial în alt birou.

În final, aş vrea să menţionez suplimentar că Trezoreria pe care am onoarea să o conduc şi care este o parte componentă a Comitetului Executiv Naţional a avut obligaţia de a asigura evidenţa contabilă în conformitate cu Standardele Naţionale, dările de seamă prevăzute de lege, asigurarea diferitor plăţi de buget, acumularea şi păstrarea documentelor financiare şi de evidenţă strictă. Toate acestea au necesitat o muncă enormă, dar şi ca efect, au permis ca lucrurile Trezoreriei să evolueze pozitiv pe întreaga perioadă a anului trecut.

Pe viitor aş solicita ca fiecare membru, trezorier, birou, fiecare delegat din această sală să-şi aducă contribuţia sa la menţinerea unei discipline financiare bune.