Raportul Comitetului Executiv Naţional cu privire la rezultatele activităţii IPA-Secţia Republica Moldova în perioada anului 2012, prezentat de Preşedintele IPA - Secţia Republica Moldova (dl Vasile Batcu)

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/views.module on line 842.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 745.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_many_to_one::init() should be compatible with views_handler_filter::init(&$view, $options) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_many_to_one.inc on line 104.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_term_node_tid::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/modules/taxonomy/views_handler_filter_term_node_tid.inc on line 303.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/vhosts/ipa.md/httpdocs/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.

 

 

 

Raportul de dare de seamă a CEN

cu privire la rezultatele activităţii IPA – Secţia Republica Moldova

în perioada anului 2012 şi perspectivele de dezvoltare a organizaţiei

pentru perioada anului 2013

 

Stimaţi delegaţi, observatori, participanţi

ai Primei Conferinţe IPA – Secţia Republica Moldova!

 

Domnule Ministru – Preşedinte de Onoare IPA – Secţia Republica Moldova!

 

Până a prezenta raportul propriu-zis al activităţii realizate de IPA – Secţia Republica Moldova, aş dori să amintesc încă o dată pe scurt despre etapele de constituire a International Police Association (IPA).

La 01 ianuarie 1950 în Marea Britanie a fost creată Secţia Naţională a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor, sub egida nemijlocită a fondatorului ei, ofiţerului de poliţie Arthur Troop. Această dată este considerată ziua fondării International Police Association.

În următorii ani au fost constituite secţii naţionale a poliţiştilor în Franţa, Olanda, Norvegia, Belgia, Danemarca şi Republica Federativă Germania, care ulterior s-au asociat şi au constituit, propriu-zis, International Police Association în structura organizaţională pe care şi-a păstrat-o până în prezent.

Această organizaţie internaţională astăzi are în componenţa sa peste 60 de secţii naţionale din diferite ţări şi un număr de membri de peste 380 mii. Deviza Asociaţiei IPA este „Servo per Amikeco!”, ce în traducere din esperanto înseamnă „Servicii prin prietenie”. IPA dispune de emblemă şi imn. Datorită numărului mare de ţări asociate în această organizaţie, IPA are reprezentanţe cu drept consultativ în toate centrele internaţionale ONU şi în Consiliul Europei. IPA este condusă de Biroul Permanent cu sediul în Londra, Marea Britanie şi de Preşedintele IPA.

IPA este o organizaţie neguvernamentală şi apolitică, funcţionează conform prevederilor Statutului Internaţional, are ca scopuri şi obiective promovarea şi respectarea principiilor cuprinse în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului; participarea la cooperarea între naţiuni şi la menţinerea păcii mondiale; promovarea respectului faţă de lege, ordine; creşterea prestigiului poliţiei; crearea unei imagini favorabile a poliţiei în rândurile populaţiei; dezvoltarea unor activităţi sociale şi culturale şi favorizarea schimbului de experienţă profesională etc.

După cum cunoaşteţi, încercări de aderare la IPA s-au făcut de mai multe ori, însă la figurat, am putea spune că premisele atât pe plan intern, cât şi pe plan extern pentru a începe acţiunile de aderare a Poliţiei Naţionale la Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor s-au copt abia către anul 2006. Ca urmare, la 16 martie 2006, conducerea MAI a RM, prin scrisoarea nr.10/427 s-a adresat către Secţia Română IPA şi a solicitat susţinerea în calitate de sponsor în constituirea Secţiei Naţionale Republica Moldova.

Având această susţinere şi asistenţă din partea IPA România, s-au petrecut un şir de măsuri de procedură obligatorii şi transparente, care au adus la formarea Secţiei Naţionale IPA Republica Moldova şi la 19 aprilie 2008, în Casa Armatei Naţionale din mun.Chişinău, a avut loc Adunarea Generală a membrilor IPA la care au participat 282 persoane. La lucrările acestui for au participat Preşedintele Internaţional IPA, sponsorii noştri din România.

La această adunare au fost aleşi membrii CEN în frunte cu Preşedintele, colonelul de poliţie, viceministrul MAI, dl Igor Bodorin. Pe parcursul anilor 2008-2010 acest comitet a adus iniţial Secţia IPA Republica Moldova la destinaţie de secţie în curs de fondare, iar peste un an – la Secţia Naţională IPA–Republica Moldova cu drepturi depline.

Imediat după acest eveniment au demarat un şir de acţiuni pentru transferarea membrilor asociaţi IPA – Secţia Română în IPA – Secţia Republica Moldova şi schimbarea legitimaţiilor de membru asociat pe cele naţionale. Acest proces mai continuă şi astăzi.

La 12 mai 2012 a avut loc Primul Congres IPA – Secţia Republica Moldova, la care au participat peste 380 membri IPA şi la care au fost făcute unele modificări la Statutul Naţional IPA şi adoptat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Secţiei Naţionale IPA – Republica Moldova. Aceste documente practic pe deplin reflectă necesităţile noastre pentru o funcţionare şi dezvoltare normală. A fost primit pentru prima oară bugetul pentru anul 2012 care, chiar dacă a şi avut un handicap profesional, totuşi a fost un pas înainte în stabilirea unei discipline financiare, bugetare. Bugetul aprobat a permis să funcţionăm după posibilităţi, dar şi să avem o experienţă cum trebuie să întocmim un buget, fie chiar şi foarte limitat în bani.

De asemenea la acest Congres s-a ales Comitetul Naţional Executiv IPA în componenţa pe care astăzi o vedeţi.

După finisarea lucrărilor Congresului IPA – Secţia Republica Moldova, noua componenţă a CEN a intervenit cu idei şi forţe noi de a intensifica procesul de schimbare a legitimaţiilor, de a petrece un şir de activităţi de ordin profesional, cultural, social, sportiv pentru a ne bucura pe deplin de beneficiile pe care le poate acorda IPA. Pentru aceasta a fost nevoie de a intensifica procesul de formare a birourilor locale. În acest context am depus eforturi esenţiale zi de zi pentru a forma şi consolida capacităţile acestor birouri – un lucru deloc uşor.

Colegii mei de Comitet, Vicepreşedinţii dl Moţpan Chiril şi dl Larii Iurie, în calitate de coraportori, precum şi Secretarul General, dl Avram Mihai şi Trezorierul, dl Nicoară Ion, vor completa cu date statistice şi vor reflecta pe deplin activităţile petrecute şi rezultatele atinse pe perioada raportată. Dar aş vrea, în calitate de Preşedinte, să numesc câteva cifre, date şi sugestii care fac o imagine generală a activităţii noastre, fără a intra în detalii.

În primul rând aş menţiona că, colegii din Comitetul Executiv în mare parte şi-au dedicat munca sa voluntară în folosul Asociaţiei, demonstrând încă o dată că sunt fideli cauzei alese. Cu eforturile comune astăzi putem considera „de iure” funcţionarea a 17 birouri care cuprind peste 600 de membri.

Pe parcursul perioadei trecute, din sursele proprii ale membrilor noştri s-a reuşit participarea la 10 evenimente petrecute de Secţiile IPA din alte ţări.

De asemenea, la rândul nostru, am putut găzdui atât membri, cât şi delegaţii din alte ţări, făcându-le cunoştinţă atât cu Republica Moldova, cât şi cu poliţiştii-membri IPA şi familiile lor.

Secţia IPA – Republica Moldova cu drepturi depline de asemenea a participat la lucrările Congresului XX IPA din Eilat, Israel, stabilind noi relaţii cu alte secţii naţionale. Am avut posibilitatea să vedem această ţară frumoasă şi lucrul poliţiştilor din subdiviziunile de poliţie. Această secţie IPA are 22.000 de membri, considerându-se una din cele mai active în lume.

În prezent, cele mai active birouri ale IPA – Secţia Republica Moldova sunt: Străşeni, Bălţi, Nisporeni. Biroul Bălţi este cel mai mare ca număr de membri, birourile Străşeni şi Nisporeni sunt cele mai active în evenimente. Iar cel mai activ membru IPA este Secretarul General.

Este necesar de menţionat cele mai importante activităţi pe care CEN le-a putut realiza pe parcursul anului 2012, în colaborarea directă cu conducerea Birourilor locale, la general, şi cu mulţi membri IPA activi, în special.

Evenimentele esenţiale de ordin organizatoric desfăşurate pe parcursul anului 2012 sunt:

 • Organizarea şi desfăşurarea Primului Congres Naţional IPA – Secţia Republica Moldova (12 mai 2012);

 • Participarea delegaţiei Asociaţiei la lucrările celui de-al XX-lea Congres Internaţional IPA din Eilat, Israel (4-9 septembrie 2012);

 • Participarea delegaţiei IPA – Secţia Republica Moldova la lucrările celei de-a XIII-a Conferinţe Internaţionale a International Police Association din or.Peatigorsk, Federaţia Rusă (15-19 mai 2012);

 • Participarea delegaţiei Asociaţiei la lucrările celui de-al V-lea Congres Naţional al IPA – Secţia Română, or.Bucureşti (14-17 septembrie 2012).

 

Pe linia Comisiei profesionale s-au organizat şi desfăşurat mai multe activităţi importante, în mod special în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova, Ministerul de Stat de Interne al Bavariei şi cu suportul logistic şi financiar al Fundaţiei „Hanns Seidel” din Republica Federativă Germania, şi anume:

 • treningul cu psihologii MAI (martie 2012);

 • masa rotundă „Managementul resurselor umane” (mai 2012);

 • seminarul „Poliţia şi societatea” (iunie 2012);

 • participarea delegaţiei IPA – Secţia Republica Moldova la două Conferinţe Internaţionale din oraşele Lvov şi Doneţk, Ucraina (aprilie 2012);

 • participarea delegaţiei Secţiei Naţionale la lucrările Simpozionului Internaţional cu genericul „Agresorul şi victima în cultura violenţei” din or. Iaşi, România (15 iunie 2012) ş.a.

 

Pe linia Comisiei Cultură, Tineret şi Sport, a Comisiei Sociale şi a Comisiei Relaţii Internaţionale s-au organizat şi desfăşurat următoarele:

 • activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Copiilor, cu acordarea unui suport financiar în sumă de 5000 lei pentru 10 copii din familii vulnerabile de poliţişti;

 • participarea delegaţiei noastre la Turneul Internaţional de mini-fotbal din Abruzzo, Italia cu cucerirea locului doi;

 • participarea delegaţiei Biroului local Străşeni la Turneul Mondial de mini-fotbal din Olanda;

 • participarea delegaţiei Biroului local Nisporeni la Turneul de mini-fotbal „Cupa Prieteniei”, organizat de Regiunea 1 Covasna, IPA – Secţia Română;

 • organizarea de către CEN şi Biroul local Nisporeni a Turneului Internaţional de mini-fotbal „În memoria ofiţerului Tudor Ţernă, căzut la datorie”, cu participarea a două delegaţii din România (mai 2012);

 • găzduirea delegaţiei Regiunii 1 Tulcea, IPA – Secţia Română (martie 2012);

 • găzduirea delegaţiilor Regiunii 1 Galaţi şi Regiunii 1 Covasna, IPA – Secţia Română (mai 2012);

 • găzduirea şi organizarea odihnei în una din staţiunile din Vadul-lui-Vodă pentru 10 copii din regiunea Cernigov, Ucraina, zonă afectată de avaria de la Cernobîl (aprilie 2012);

 

Pe linia Comisiei Interne şi Dezvoltare au fost create 17 birouri locale, cu deplasarea membrilor CEN în Comisariatele de Poliţiei Botanica, Ciocana, Hînceşti, Străşeni, Nisporeni, Ungheni, Dubăsari, Teleneşti, Bălţi, Bender, Serviciul Poliţie Rutieră al mun.Chişinău, Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, în subdiviziunile M.A.I.: Departamentul Urmărire Penală, Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger”, Regimentul de Patrulă şi Santinelă „Scut”, ÎS „Servicii Pază”, precum şi în Serviciul Pază şi Protecţie de Stat.

 

Pe linia Secretariatului au fost organizate şi desfăşurate lucrările a 5 şedinţe ale Comitetului Executiv Naţional, la care s-au examinat şi soluţionat peste 60 de chestiuni.

 

Consider că încă multe lucruri necesită a fi ridicate la un nou nivel de calitate, la noi standarde şi aici e nevoie de o perfecţionare constantă şi o insistenţă a membrilor responsabili de funcţionarea Secţiei Naţionale şi a birourilor locale.

Toate cele enumerate au fost posibile desigur cu eforturile fiecăruia şi în comun, pentru că altfel nu se reuşea.

Aş vrea să menţionez că, pe lângă lucrurile majore şi de succes pe care Comitetul Executiv le-a realizat în această perioadă, sunt şi lacune de care CEN-ul şi noi toţi împreună trebuie să ţinem cont şi pe care, în mod prioritar, trebuie să le soluţionăm pe viitor. Astfel, atât în activitatea CEN, cât şi în birourile din teren sunt observate unele neajunsuri, şi anume:

 • Responsabilitatea scăzută a unor membri faţă de participarea la viaţa organizaţiei noastre.

 • Alţi membri nu achită cotizaţiile, nu participă la şedinţe, congrese, conferinţe, alte adunări.

 • Este slabă comunicarea CEN şi a conducătorilor organizaţiilor poliţieneşti din teren cu MAI, iar relaţiile sunt periodice, nestabile şi şubrede. Până în prezent nu am reuşit să creăm Birourile locale în aparatul MAI şi DGP, unde sunt mai mulţi membri IPA, iar o parte din cei primiţi în Secţia Română ca membri asociaţi nu-şi pot găsi organizaţia primară, majoritatea din ei necesită a fi înregistraţi în aceste două structuri importante. Tot din această cauză nu putem primi în calitate de noi membri IPA tineri ofiţeri din aceste structuri MAI. Lipsa Birourilor IPA în aceste două organe de poliţie diminuează în mare măsură valorile pe care le promovăm, frânează dezvoltarea locală a birourilor, limitează posibilitatea CEN în realizarea planului de lucru, altor evenimente importante.

 • Este necesar de a mări numărul membrilor IPA din rândul poliţiştilor tineri şi cu iniţiativă în subdiviziunile de poliţie deja formate. De asemenea trebuie de continuat formarea noilor birouri locale. În fiecare subdiviziune de poliţişti se vor găsi oameni cu iniţiativă şi doritori de a adera la marea familie IPA pe care noi cu Dumneavoastră o reprezentăm. Această iniţiativă îi aparţine CEN şi trebuie realizată.

 • Trezorierul CEN şi trezorierii din teren vor întreprinde măsuri pentru colectarea cotizaţiilor pe deplin şi mai organizat în timp, iar conlucrarea între ei va fi permanentă.

 • Este necesară conlucrarea cu conducerea MAI şi serviciile abilitate ale acestuia. De asemenea este necesară conlucrarea şi cu alte structuri obşteşti în care poliţiştii (în special cei în rezervă) sunt prezenţi. Acest lucru este necesar pentru a avea susţinători a ideilor pe care le promovăm şi a spori eficienţa eforturilor noastre. Direcţiile personal, relaţii internaţionale, mass-media, Clubul sportiv „Dinamo” trebuie să fie cointeresate la rândul său într-o conlucrare eficientă cu IPA – Secţia Republica Moldova, prin intermediul acesteia realizându-se o parte din activităţi: întrunirea personalului; promovarea în mediul poliţienesc a anumitor exemple de etică profesională preluate din practicile ţărilor cu tradiţii vechi poliţieneşti, în care poliţia cu adevărat este în folosul societăţii şi a omului în special; promovarea imaginii ţării şi a poliţiei naţionale în plan internaţional, inclusiv prin participarea la turnee sportive, conferinţe, schimb de delegaţii etc. Sper ca în dezbateri colegii noştri care au participat la evenimente similare vor vorbi despre emoţiile pe care le-au avut din simpla participare, dar şi atunci când este arborat drapelul Republicii Moldova.

Numai în acest mod, fiind ingenioşi, activi, devotaţi principiilor expuse în Statutul internaţional putem merge înainte pentru a-i uni pe cei din poliţie, carabinieri, protecţie şi pază de stat, grăniceri (poliţie de frontieră), alte structuri ale statului cu funcţii poliţieneşti în cadrul şi în jurul IPA – Secţia Republica Moldova şi din aceasta vreau să fac un apel către toţi preşedinţii birourilor IPA, alţi membri de a analiza dacă dorinţele candidaţilor la calitatea de membru, iar membrilor – la ocuparea unei funcţii de conducere corespunde cu „gătinţa” de a participa activ la evenimentele petrecute, de a-şi dedica timpul liber intereselor colectivului. Dacă la această întrebare se va răspunde pozitiv, atunci majoritatea din Dumneavoastră veţi fi răsplătiţi pe deplin.

Astăzi este nevoie de mai mulţi oameni gata pentru un lucru obştesc.

Desigur că, coraportorii vor oferi mai multe detalii, date statistice etc. Vreau să vă amintesc că toate aceste corapoarte constituie un întreg al Raportului CEN adunării de astăzi şi, în dezbaterile care vor urma, Dumneavoastră trebuie să daţi o apreciere lucrului nostru şi să aprobaţi acest raport. Cred că în unele cazuri trebuie să fiţi autocritici şi să vedeţi că un raport integru cuprinde şi munca Dumneavoastră din teren.

Vreau, la finele speech-ului meu, să vă îndemn ca pe viitor, să fim în comun ca o echipă, mai activi, mai uniţi, cu cerinţe şi ambiţii mai pronunţate.

 

Servo per Amikeco!

 

 

 

Vasile Batcu,

Preşedinte

IPA – Secţia Republica Moldova